Yrkesgymnasiets elever höll tal om mänskliga rättigheter inför Kronprinsessan
Augusti 30, 2024
Under prisceremonin på Raoul Wallenbergs dag fick några elever på Yrkesgymnasiet Skarpnäck äran att hålla tal om mänskliga rättigheter. På första raden i publiken satt kronprinsessan Victoria.
Den 27 augusti firas Raoul Wallenbergs dag till minne av mannen som under andra världskriget räddade tiotusentals judar undan Förintelsen. Denna dag arrangerar Raoul Wallenberg Academy årligen en prisceremoni för att hylla personer som verkat i hans anda.
Under årets prisutdelning medverkade kronprinsessan Victoria, Centerpartiets tidigare partiledare Annie Lööf, journalisten Diamant Salihu – och elever på Yrkesgymnasiet Skarpnäck.
Att arbeta för mänskliga rättigheter är avgörande
Tre tredjeklassare på Yrkesgymnasiet Skarpnäck, Hugo Ericsson från fordons- och transportprogrammet samt Noor Mansourian och Felicia Mellbom från vård- och omsorgsprogrammet, fick presentera sitt arbete med Raoul Wallenberg Academys kubprogram. Genom programmet lär sig elever runtom i Sverige om mänskliga rättigheter genom att reflektera och arbeta praktiskt med att fylla en utställningskub. På Yrkesgymnasiet Skarpnäck har eleverna arbetat med rättighet 29 – rätten om plikter mot samhället.
Elevernas tal uppmärksammade utmaningarna som ungdomar i utsatta områden möter. Medan talet ofta präglades av humor, var det underliggande budskapet tydligt – att arbeta för mänskliga rättigheter är avgörande, särskilt i tider då unga drabbas av våld och kriminalitet.
– Arbete med mänskliga rättigheter är viktigt i denna tid då unga i vår ålder skjuts på öppna gator. Men är lösningen verkligen en polisstat, där de som ser misstänkta ut baseras på hudfärg, religion eller bostadsområde? Det kommer att få våra mänskliga rättigheter kränkta, säger de i talet innan de avslutar med:
– Vi vill också gärna bjuda in kronprinsessan till vår skola för att se vårt arbete med kubprogrammet. Tack så mycket!
Mer läsning
Malmö, Europa och Asien – internationellt Draknäste i Malmö
Den ideella organisationen Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. På Ungdomens hus i Malmö kommer elever från Danmark, Finland, Indien, Italien, Lettland, Litauen, Portugal, Spanien, Sverige och Tyskland att presentera sina affärsidéer inför en jury av erfarna entreprenörer och investerare. Genom att bjuda in...
Att gå på Affärsgymnasiet – frågor och svar med Oliver
– Storleken och lärarna. Eftersom skolan är något mindre får du en mycket bättre relation med lärarna vilket gör att man känner sig sedd. Alla behandlas lika, det är också viktigt. – Den är riktigt hög. Lärarna är engagerade, kunniga och trevliga. – Ja, undervisningen innehåller praktiska och verklighetsbaserade uppgifter som ger en bra förberedelse...
TBS Jönköping och de Tekniska Gymnasierna öppna till juni 2026
Intaget till årskurs 1 stoppades i somras, i dag går alltså enbart årskurs 2 och 3 på skolorna. De fem skolorna har tillsammans 358 elever fördelade på i vissa fall fyra program vilket innebär att ett program kan ha 1 elev, ett annat 15 elever. Nästa år, när bara årskurs 2 är kvar, blir det...