
Yrkesgymnasiet Skarpnäck breddar kuben
September 4, 2024
Yrkesgymnasiet Skarpnäck utökar sin medverkan i Kubprogrammet för mänskliga rättigheter. Skolan planerar att engagera fler elever och stärka de externa samarbetena med målet att bidra ännu mer konkret till arbetet.
Genom Raoul Wallenberg Academys kubprogram lär sig elever runt om i Sverige om mänskliga rättigheter. De får läsa på, reflektera och sedan fylla en utställningskub med innehåll som belyser ämnet. Det är ett arbetssätt som på samma gång höjer stärker kunskap och engagemang inom ämnet.
Uppskattat arbete
Under förra året tilldelades Yrkesgymnasiet Skarpnäck artikel 29 – rätten om plikter mot samhället. Eleverna samarbetade med sin partnerskola i Serbien, och skapade en enkät för att jämföra Svenska och Serbiska ungdomars syn på dessa frågor. Arbetet gav många insikter i ämnet, och eleverna fick dela med sig av resultatet till andra skolor i Sverige.
Och nyligen (den 27 augusti) uppmärksammades Yrkesgymnasiet Skarpnäck igen, då skolan fick medverka i Raoul Wallenbergs minnesdag. Under prisceremonin höll tre av eleverna tal inför Kronprinsessan Victoria.
– Talet uppskattades. De har gjort ett jättebra arbete, säger Lukas Zayane, lärare i samhällsvetenskap, religion och historia.
Breddar projektet
Zayane meddelar nu att skolan kommer fortsätta med Kubprogrammet även detta läsår och dessutom planerar att bredda det. De siktar på att involvera fler elever samt stärka samarbetet med civilsamhället, organisationer och företagen där eleverna gör sin lärlingstid.
Ännu är det inte klart vilken av artiklarna som skolan kommer tilldelas, eller exakt hur de ska lägga upp arbetet. En viktig del i projekt, är att det ska drivas av eleverna. Därför vill inte lärarna sätta upp alltför tydliga ramar. Eleverna ska föra arbetet framåt medan lärarna kan finnas som stöttepelare för att vägleda, smalna av eller bredda idéerna.
Det står i alla fall klart att Yrkesgymnasiet har många möjligheter att driva projekt som bidrar till samhället. Genom sitt kontaktnät och sin praktiska approach kan de skapa konkret nytta. Ett exempel på det kommer från Yrkesgymnasiet i Gävle, som under ramen för Kubprogrammet byggt en fullt fungerande övernattningsstuga åt hemlösa.
Oavsett vad arbetet blir ser Lukas Zayane fram emot att fortsätta utveckla det.
– Förhoppningsvis kommer vi ha en ännu större grupp med ännu starkare engagemang, vilket kommer bli väldigt roligt, säger han.
Mer läsning

NBI/Handelsakademin auktoriseras av Almega Utbildningsföretagen
Auktorisationen fungerar som en kvalitetsstämpel och garanterar att NBI/Handelsakademin bedriver en verksamhet som präglas av kvalitet, etik och systematiskt kvalitetsarbete. – Vår strävan är att göra verklig skillnad för individer och företag. Genom auktorisationen får våra deltagare och uppdragsgivare ytterligare en trygghet i att våra program håller hög kvalitet och verkligen ger den effekt och...

Yrkesutbildning ger jobb
När Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olof Daunfeldt kommenterade undersökningen i SVT konstaterade han att det saknas många typer av yrkeskategorier – från busschaufförer till kockar och anläggningsarbetare. Alltså individer med praktiska yrkesutbildningar. – Det är alarmerande att mitt i brinnande lågkonjunktur säger över hälften av landets företag att de hindras att växa, för att de inte...

Argentinska elever lär sig om svensk kultur
I höstas besökte de svenska eleverna partnerskolan Colegio Monserrat, i staden Cordoba. Nu har det varit argentinarnas tur att få uppleva Sverige. Under utbytet har de deltagit i lektioner, hållit i presentationer och frågestunder. De har även lagat svensk mat samt utforskat skolans närområde, svenska muséer och kända stadsdelar i Stockholm. På schemat stod dessutom...