Pepparkakskreativitet på Astar i Jönköping: Elevernas skaparglädje står i centrum
November 29, 2024
På Astar i Jönköping har elever från bageri- och konditoriprogrammet tagit sig an ett unikt och inspirerande projekt – att skapa en miniatyr av Rosenlunds Herrgård i pepparkaksform, komplett med en tillhörande vinterby.
Projektet är en del av en julmarknad på Rosenlunds Herrgård, där deras skapelser kom att visas upp för flera tusentals besökare.
Från idé till verklighet
Idén till projektet föddes när en elev praktiserade på Herrgården.
Personalen på Herrgården efterfrågade ett pepparkakshus, och med hjälp av Nancy Isaak, bagerilärare på Astar, växte visionen till något mycket större – en hel vinterby som återskapar herrgården, en kyrka, julgranar och till och med ett litet utedass, som en av eleverna föreslog med glimten i ögat.
– Eleverna fick fria händer att välja vad de ville skapa, och det har verkligen resulterat i unika och kreativa lösningar, berättar Nancy Isaak.
Utmaningar som föder självförtroende
Ett av projektets huvudmoment var att bygga en miniatyr av själva Rosenlunds Herrgård. Bygget innebar tekniska och kreativa utmaningar, inte minst på grund av herrgårdens detaljrika arkitektur. Herrgårdens tak, med sina många vinklar, krävde en arkitektonisk approach där eleverna behövde tänka som ingenjörer för att skapa stadiga konstruktioner.
– I början kändes det svårt och nästan övermäktigt för många, men nu ser jag hur eleverna strålar av stolthet över sina skapelser, säger Nancy.
Som bagerilärare har Nancy stöttat eleverna genom projektet, med fokus på att ha roligt och våga misslyckas.
Skaparglädje och samarbete
Julmusik, skratt och stundtals frustration har fyllt bageriet under de senaste veckorna, men framför allt har eleverna utvecklat sitt samarbete och självförtroende. En elev som till en början ville ge upp sitt hus lyckades, med lite extra stöttning, skapa ett av de mest unika bidragen.
– Det här projektet har verkligen stärkt deras självkänsla. Många har insett att de kan mer än de trodde, och att inget är omöjligt, säger Nancy stolt.
Mot framtiden
Projektet har inte bara gett eleverna nya tekniska färdigheter, utan också en smak för hur de kan använda sin kreativitet i framtida yrken.
– Jag tror att det här kan bli en tradition för oss på Astar. Det är ett fantastiskt sätt att kombinera utbildning med att sprida glädje till vår omgivning, avslutar Nancy.
Julmarknaden på Rosenlunds Herrgård gick av stapeln näst sista helgen i november och pepparkaksbyn väntades bli en av höjdpunkterna. Besökarna kommer kunna njuta av elevernas imponerande arbete och samtidigt inspireras av vad man kan åstadkomma med passion och samarbete.
Mer läsning
VVS-eleven säkrade anställning: ”Bra att vara på ett och samma företag”
På Yrkesgymnasiet spenderar eleverna mer än hälften av gymnasietiden med arbetsplatsförlagt lärande (APL) ute på företag. På så sätt lär de sig sitt yrke genom att praktiskt utöva det. 9 av 10 får jobb direkt efter studenten, och många säkrar anställning innan den. Jonathan Svärdström är en av dem. Han gick VVS- och serviceprogrammet på Yrkesgymnasiet...
Elev bygger kustnära hus: “Roligt och lärorikt”
Eleverna på Yrkesgymnasiet spenderar mer än halva gymnasietiden ute på företag. Genom APL (arbetsplatsförlagt lärande) lär de sig sitt yrke genom att utföra riktiga arbetsuppgifter och projekt. Detta görs via samarbeten med olika företag. Yrkesgymnasiet i Skellefteå har ett samarbete som lett till ett givande projekt för förstaårseleven Caspian Lundmark, som går på bygg- och...
Tidigare chef tar över Astar
Diskussioner mellan de två parterna har pågått under en längre tid. De nya ägarna tar över från den 13 januari. Astar har ingått i ThorenGruppen sedan 2013 och har kommuner och Arbetsförmedlingen som huvudsakliga kunder. För Astars medarbetare och deltagare kommer verksamheten att fortsätta som vanligt, dock med ny ledning. Båda de nya ägarna har...