
Malmö, Europa och Asien – internationellt Draknäste i Malmö
November 14, 2024
Idén till evenemanget kommer från Affärsgymnasiet i Malmö och görs i samarbete med Malmö Citadellgymnasium, en kommunal skola som precis som Affärsgymnasiet har ung företagsamhet (UF) som en del i undervisningen på alla program.
Den ideella organisationen Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. På Ungdomens hus i Malmö kommer elever från Danmark, Finland, Indien, Italien, Lettland, Litauen, Portugal, Spanien, Sverige och Tyskland att presentera sina affärsidéer inför en jury av erfarna entreprenörer och investerare. Genom att bjuda in elever från andra länder vill Affärsgymnasiet Malmö även bidra till att sprida kunskap om möjligheterna med Ung Företagsamhet.
– Det blir en plattform för eleverna att presentera och få feedback på sina idéer. Det är också ett steg i arbetet med att göra Malmö till en knutpunkt för internationellt företagande, säger Jens Jording, rektor på Affärsgymnasiet.
Drivna entreprenörer
Juryn i detta internationella Draknäste består av fem sanna entreprenörer. Flera av dem har långa internationella karriärer som affärschefer, ledare och ordförande. Andra har grundat företag med unika tjänster och produkter.
De fem är:
Ola Svantesson: Ledarutvecklare på Future On Board och tidigare internationell senior manager på bland annat IKEA, Bergendahls och Procurator AB.
Patricia Dianda: VD på Flavor Boss Catering samt nordisk och svensk mästare i Streetfood.
Per Sennström: Techinnovatör och pionjär inom trådlösa hörlurar. Medgrundare av företaget Earin AB.
Robert Quaak: Företagsutvecklare, tidigare ordförande i Swedish American Chamber of Commerce.
Therese Hoveman: Grundare och VD på Future On Board, ledarutvecklare
– Alla i juryn är framgångsrika entreprenörer, men också riktigt genuina människor. De är grymma förebilder för eleverna och vi är väldigt stolta att de vill vara med på vår resa, säger John Sennström, lärare och eldsjälen bakom evenemanget.
Internationellt utbytesprojekt
Det internationella Draknästet är en del av att ett tre dagar långt Erasmus+-projekt, där eleverna från de olika länderna kommer att träffas för att utbyta idéer, genomföra workshops och delta i aktiviteter med bland annat Nxt Gen Solution, Fryshuset och Ung Företagsamhet Skåne. På agendan står ungdomsutveckling, ungt företagande och socialt entreprenörskap.
Elin Bauer och Finstina Atemnkeng är några av de elever som kommer representera Sverige under eventet.
Elin Bauer är VD för Håll käften UF!, en podcast kring tjejsnack.
– Namnet är lite ironiskt. Vi håller inte käften i podden. Det blir spännande att få prata inför en jury också, säger hon.
Elin Bauer, VD för Håll käften UF, ser fram emot att vara med i Draknästet. Foto: Affärsgymnasiet.
Finstina Atemnkeng är ursprungligen från Kamerun. Då hon var liten fick alla flickor valet att antingen ha håret i flätor eller raka av det. Nu driver hon UF-företaget Finstina Braids, som specialiserar sig på flätor.
– Min företagsidé är väldigt personlig. Det känns häftigt att få dela den med en internationell publik, säger hon.
Finstina Atemnkeng driver UF-företaget Finstina Braids. Foto: Affärsgymnasiet.
Erasmus+ är ett EU-projekt för främst utbildning och sport. Varje år åker många tusen svenska elever från grundskolor och gymnasier på olika typer av utbildning och utbyten.
Det internationella Draknästet hålls onsdag den 20 november mellan klockan 13:00 och 17:00 på Ungdomens hus i Malmö.
För mer information, kontakta:
John Sennström
john.sennstrom@affarsgymnasiet.se
070-170 76 77
Stefan Larsson
stefan.larsson2@affarsgymnasiet.se
073-076 36 29
Mer läsning

NBI/Handelsakademin auktoriseras av Almega Utbildningsföretagen
Auktorisationen fungerar som en kvalitetsstämpel och garanterar att NBI/Handelsakademin bedriver en verksamhet som präglas av kvalitet, etik och systematiskt kvalitetsarbete. – Vår strävan är att göra verklig skillnad för individer och företag. Genom auktorisationen får våra deltagare och uppdragsgivare ytterligare en trygghet i att våra program håller hög kvalitet och verkligen ger den effekt och...

Yrkesutbildning ger jobb
När Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olof Daunfeldt kommenterade undersökningen i SVT konstaterade han att det saknas många typer av yrkeskategorier – från busschaufförer till kockar och anläggningsarbetare. Alltså individer med praktiska yrkesutbildningar. – Det är alarmerande att mitt i brinnande lågkonjunktur säger över hälften av landets företag att de hindras att växa, för att de inte...

Argentinska elever lär sig om svensk kultur
I höstas besökte de svenska eleverna partnerskolan Colegio Monserrat, i staden Cordoba. Nu har det varit argentinarnas tur att få uppleva Sverige. Under utbytet har de deltagit i lektioner, hållit i presentationer och frågestunder. De har även lagat svensk mat samt utforskat skolans närområde, svenska muséer och kända stadsdelar i Stockholm. På schemat stod dessutom...