
Elutbildning i Borås öppnar dörrar till arbetslivet
December 18, 2024
Elever från Astars elutbildning i Borås visar att kombinationen av teori, praktiska moment och arbetsplatsförlagt lärande (APL) ger resultat. Redan innan utbildningen är avslutad har flera av dem fått jobberbjudanden.
– Det är roligt att se hur eleverna utvecklas och blir trygga i sitt yrke. De som engagerar sig märker att hårt arbete verkligen lönar sig, säger läraren Wijdan Yousuf, som följt eleverna genom utbildningen.
Resultat på arbetsmarknaden
Under det senaste året har utbildningen visat goda resultat. Av 14 elever har sex fått jobberbjudanden efter sin APL-period. Fler väntas få anställning inom kort. Wijdan Yousuf, som började undervisa på Astar i januari 2023, har lagt mycket fokus på att förbereda eleverna för arbetslivet och det viktiga installationsprovet (ECY).
– Jag går igenom regler, standarder och den teori som krävs för att klara provet och arbeta säkert. De elever som tar detta på allvar utvecklas snabbt och får visa vad de kan både i skolan och på sin praktikplats, säger hon.
Teori och praktiska moment i balans
Utbildningen är utformad för att ge eleverna en stabil grund inom elteknik. I skolans verkstad får de arbeta med verkliga uppgifter som förbereder dem för yrket. Under APL-perioden får de testa sina kunskaper i skarpt läge på arbetsplatser.
– Det är under APL-perioden som många växer och blir säkrare i sin yrkesroll. De får ansvar och ser tydligt vad som krävs i arbetslivet, berättar Wijdan Yousuf.
En viktig del av utbildningen är förberedelsen för installationsprovet. För att lyckas behöver eleverna inte bara förstå tekniken, utan även kunna arbeta metodiskt och dokumentera sitt arbete.
– Jag betonar alltid vikten av att arbeta säkert och ta ansvar – både för sig själv, sina kollegor och kunden. Det är kunskaper som arbetsgivarna värderar högt, säger Wijdan.
Fler kvinnor i yrket
En positiv utveckling är att allt fler kvinnor söker sig till elutbildningen. I år utgör de 25 procent av klassen i Borås.
– Det är en bra utveckling. De kvinnliga eleverna är ofta strukturerade och noggranna, och jag ser fram emot att se en mer jämställd bransch framöver. En blandad arbetsgrupp är en styrka för alla, säger Wijdan Yousuf.
Med en tydlig koppling till arbetslivet och engagerade elever ser framtiden ljus ut för Astars elutbildning.
– Det är deras framgångar som gör mitt arbete så givande, säger Wijdan Yousuf.
Mer läsning

Edukatus Alliance medarbetarundersökning – 8 av 10 är mycket nöjda
– Det är ett väldigt bra resultat både i förhållande till att mätningen görs för första gången, och baserat på att ni är en så stor organisation, utspridd över hela Sverige, säger Jonathan Liljebäck från undersökningsföretaget Great Place To Work. Undersökningen har besvarats av drygt 1000 personer, vilket ger en svarsfrekvens på 70%. Målet med...

Förskola med resultat klart över snittet
Edukatus Alliances förskola Porslinskvarteret i Gustavsberg har enligt den årliga enkät som görs gemensamt av sju kommuner i Stockholms län gjort stora framsteg. Undersökningen sammanställer svar från över 42 000 elever och föräldrar från 489 skolenheter i regionen. Höga omdömen – Det här är ett tydligt kvitto på det systematiska och målmedvetna arbete som medarbetarna på...

Idrottsgymnasium presterar på UF-mässa
I konkurrens med omkring 500 elever och 150 företag från 15 skolor i Västerbotten tog eleverna hem flera topplaceringar. Snöluvan UF vann priset för Årets monter, Make It Burn UF knep tredjeplatsen i Årets innovation, och Albin Strömsten från Piece 4 Piece UF slutade sexa i Årets säljare. Idrottsgymnasiet, som nyligen lade till Affärsgymnasiet i...