![Montage. Till vänster: en bild på en skylt som förklarar fritidshemmets aktiviteter för att stötta musikhjälpen. Till höger: två glada elever på Kärlekens torg i Sundsvall ler mot kameran.](https://edukatus.se/app/uploads/2024/12/alnoitskolan-musikhjalpen-24-montage.png)
Alnöitskolan samlar in över 17 000 kronor till Musikhjälpen
December 16, 2024
Målet var att samla ihop 10 000 kronor. En galakväll på högstadiet, samt nagelsalong, spa och fikaservering på fritids gjorde att det blev betydligt mer. – Alla engagerade sig och hjälpte till på olika sätt. Det var ett fint arbete tillsammans, säger Sofia Hård, rektor.
Planeringen startade direkt när de fick reda på att årets upplaga skulle hållas i Sundsvall. På skolan är man van med att införa teman och projekt i undervisningen, så det kändes självklart att försöka bidra till insamlingen så mycket som möjligt. I går kväll gick både Musikhjälpen i Sveriges Television och Alnöitskolan i mål.
Skolan satte inte upp något formellt mål eftersom varje krona räknas, men förhoppningen var ändå att nå 10 000 kronor. Redan under det första initiativet, en helkväll med mat och musik för vårdnadshavare och andra gäster, arrangerad av högstadiets elever, klarade man den milstolpen.
Insamlingarna har därefter rullat på i bra takt. Eleverna har också fått uppleva stämningen på Kärlekens torg och se glasburen på riktigt.
– Eleverna har känt sig stolta över att få hjälpa till och tyckt att det både har varit roligt och lärorikt. Framför allt påminnelsen om att alla inte har samma förutsättningar som vi i Sverige, säger Sofia Hård.
Musikhjälpen hölls mellan den 9 och 15 december i Sundsvall. Årets tema var “Alla har rätt att överleva sin graviditet”. De totalt 60 070 658 insamlade kronorna kommer att gå till olika insatser som ökar tillgången till vård, förbättrar vård, stärker hälsosystemen och främjar säkra aborter runtom i världen.
Mer läsning
![Jonathan Svardström ger två timmar upp framför firmabilen. Han är iklädd svarta yrkeskläder.](https://edukatus.se/app/uploads/2025/01/yg-gavle-jonathan-svardstrom-683x479.png)
VVS-eleven säkrade anställning: ”Bra att vara på ett och samma företag”
På Yrkesgymnasiet spenderar eleverna mer än hälften av gymnasietiden med arbetsplatsförlagt lärande (APL) ute på företag. På så sätt lär de sig sitt yrke genom att praktiskt utöva det. 9 av 10 får jobb direkt efter studenten, och många säkrar anställning innan den. Jonathan Svärdström är en av dem. Han gick VVS- och serviceprogrammet på Yrkesgymnasiet...
![](https://edukatus.se/app/uploads/2025/01/yg-skelleftea-elev-bygger-hus-683x429.png)
Elev bygger kustnära hus: “Roligt och lärorikt”
Eleverna på Yrkesgymnasiet spenderar mer än halva gymnasietiden ute på företag. Genom APL (arbetsplatsförlagt lärande) lär de sig sitt yrke genom att utföra riktiga arbetsuppgifter och projekt. Detta görs via samarbeten med olika företag. Yrkesgymnasiet i Skellefteå har ett samarbete som lett till ett givande projekt för förstaårseleven Caspian Lundmark, som går på bygg- och...
![Astar logotyp](https://edukatus.se/app/uploads/2025/01/astar-683x384.avif)
Tidigare chef tar över Astar
Diskussioner mellan de två parterna har pågått under en längre tid. De nya ägarna tar över från den 13 januari. Astar har ingått i ThorenGruppen sedan 2013 och har kommuner och Arbetsförmedlingen som huvudsakliga kunder. För Astars medarbetare och deltagare kommer verksamheten att fortsätta som vanligt, dock med ny ledning. Båda de nya ägarna har...