Montage. Till vänster: den spanska staden Vigo. Till höger: Elever från Affärsgymnasiet tillsammans med de spanska eleverna på partnerskolan.

Affärsgymnasiets elever föreläste om företagande – i Spanien

Tio elever från Affärsgymnasiet Malmö har varit i Spanien för att dela sina erfarenheter inom entreprenörskap. – Det är viktigt att vi kan öppna dörrarna till världen på det här sättet, säger deras lärare Ola Strömquist.

Affärsgymnasiets partnerskola ligger i staden Vigo vid Spaniens nordvästra Atlantkust. Eleverna från Malmö deltog bland annat i skolans radioprogram, de fick testa att laga traditionella spanska rätter och lärde sig mer om laserteknik.

– Spanjorerna var välkomnande och intresserade av att lära sig om vårt skolsystem, till exempel om CSN och gratis skolmat. Till skillnad från oss har de totalt mobilförbud, ganska stort fokus på fysiska aktiviteter och lektioner där yngre och äldre elever blandas, säger Finstina Atemnkeng, en av de elever som var med på resan.

En viktig punkt på schemat var att presentera Affärsgymnasiets arbete med entreprenörskap och Ung Företagsamhet, UF. Eleverna berättade om, och visade exempel på skolans metod.

– Vi berättade om de olika stegen för att starta ett UF-företag, som att registrera det, öppna ett bankkonto och ta fram en affärsplan. Vi använde exempel från våra egna företag och arbetet som vi gjort hittills. De spanska eleverna blev imponerade av att vi kunnat gå från idé till ett riktigt företag, något som de inte får göra. De ställde många frågor om de olika delarna i vårt företagande och hur vi hanterar våra intäkter, berättar Finstina Atemnkeng.

Resan, som gjordes inom ramen för Erasmus+, var en del i Affärsgymnasiets arbete med företagande och globalisering. Genom att åka till andra länder, möta andra kulturer och lösa praktiska uppgifter får eleverna en utbildning som sträcker sig utanför klassrummet. Målet är att öka deras förståelse för en allt mer globaliserad värld.

Läraren Ola Strömquist är även han nöjd med resan.

– Det är roligt och viktigt att vi kan öppna dörrarna till världen på det här sättet. Att elever från olika länder, och olika skolsystem, möts i diskussioner i ämnen som intresserar dem skapar en gemenskap över gränser och ger så många positiva effekter, säger Ola Strömquist. 

Hos oss händer det mycket

Håll dig uppdaterad om det senaste inom Edukatus. Här kan du läsa inspirerande elevberättelser, lärarintervjuer och mycket mer.