Affärsgymnasiets elever föreläste om företagande – i Spanien
November 27, 2024
Tio elever från Affärsgymnasiet Malmö har varit i Spanien för att dela sina erfarenheter inom entreprenörskap. – Det är viktigt att vi kan öppna dörrarna till världen på det här sättet, säger deras lärare Ola Strömquist.
Affärsgymnasiets partnerskola ligger i staden Vigo vid Spaniens nordvästra Atlantkust. Eleverna från Malmö deltog bland annat i skolans radioprogram, de fick testa att laga traditionella spanska rätter och lärde sig mer om laserteknik.
– Spanjorerna var välkomnande och intresserade av att lära sig om vårt skolsystem, till exempel om CSN och gratis skolmat. Till skillnad från oss har de totalt mobilförbud, ganska stort fokus på fysiska aktiviteter och lektioner där yngre och äldre elever blandas, säger Finstina Atemnkeng, en av de elever som var med på resan.
En viktig punkt på schemat var att presentera Affärsgymnasiets arbete med entreprenörskap och Ung Företagsamhet, UF. Eleverna berättade om, och visade exempel på skolans metod.
– Vi berättade om de olika stegen för att starta ett UF-företag, som att registrera det, öppna ett bankkonto och ta fram en affärsplan. Vi använde exempel från våra egna företag och arbetet som vi gjort hittills. De spanska eleverna blev imponerade av att vi kunnat gå från idé till ett riktigt företag, något som de inte får göra. De ställde många frågor om de olika delarna i vårt företagande och hur vi hanterar våra intäkter, berättar Finstina Atemnkeng.
Resan, som gjordes inom ramen för Erasmus+, var en del i Affärsgymnasiets arbete med företagande och globalisering. Genom att åka till andra länder, möta andra kulturer och lösa praktiska uppgifter får eleverna en utbildning som sträcker sig utanför klassrummet. Målet är att öka deras förståelse för en allt mer globaliserad värld.
Läraren Ola Strömquist är även han nöjd med resan.
– Det är roligt och viktigt att vi kan öppna dörrarna till världen på det här sättet. Att elever från olika länder, och olika skolsystem, möts i diskussioner i ämnen som intresserar dem skapar en gemenskap över gränser och ger så många positiva effekter, säger Ola Strömquist.
Mer läsning
Pepparkakskreativitet på Astar i Jönköping: Elevernas skaparglädje står i centrum
Projektet är en del av en julmarknad på Rosenlunds Herrgård, där deras skapelser kom att visas upp för flera tusentals besökare. Idén till projektet föddes när en elev praktiserade på Herrgården. Personalen på Herrgården efterfrågade ett pepparkakshus, och med hjälp av Nancy Isaak, bagerilärare på Astar, växte visionen till något mycket större – en hel...
Affärsgymnasiet förändrade allt – Maja och Shila om sin resa
Ett gymnasium innebär mer än betyg och faktakunskaper. Att göra det bästa av gymnasiet skapar valmöjligheter efter skolan, vilket är en av de bästa investeringar i sig själv och sin framtid som man kan göra. Samtidigt finns andra värden som lätt glöms bort. Att personlig utveckling är svårare att mäta, men kan kännas minst lika...
Kalkidan om lärarna: “Alltid närvarande”
Kalkidan Yosef Tadesse går andra året på ekonomiprogrammet på Affärsgymnasiet i Västerås. Tack vare att lärarna är på plats, och tillgängliga, kan hon alltid diskutera med lärarna och få personlig feedback och stöttning mot målen. En så praktisk sak som synlighet är viktig. – De har ett glasfönster in till lärarrummet så vi enkelt ser...