Elev bygger kustnära hus: “Roligt och lärorikt”
Januari 15, 2025
Caspian Lundmark på Yrkesgymnasiet Skellefteå är med och bygger ett kustnära hus från start till mål. Projektet förväntas vara klart i mars 2025.
Eleverna på Yrkesgymnasiet spenderar mer än halva gymnasietiden ute på företag. Genom APL (arbetsplatsförlagt lärande) lär de sig sitt yrke genom att utföra riktiga arbetsuppgifter och projekt. Detta görs via samarbeten med olika företag.
Yrkesgymnasiet i Skellefteå har ett samarbete som lett till ett givande projekt för förstaårseleven Caspian Lundmark, som går på bygg- och anläggningsprogrammet.
Tillsammans med ett lokalt företag är han med och bygger ett hus från start till mål. Huset byggs vid Östanbäck som ligger längs Skellefteås kustremsa, och Caspian Lundmark kommer vara med ända fram tills att det är inflyttningsbart för kunden.
Hittills har han varit med i arbetet då man berett marken, gjutit betongplatta, spantrat och slätat väggar, isolerat samt monterat fönster och dörrar. På skolan har han gjort teoretiska uppgifter kopplade till projektet.
– Det har varit roligt och lärorikt, framför allt att planera bygget tillsammans med handledaren. Men det har också varit tungt. Till exempel har vi burit och skottat mycket efter den senaste snöstormen, säger Caspian Lundmark.
Under vårterminen fortsätter arbetet med huset, som förväntas står klart i mars.
Andreas Lindblom menar att när skolan och företagen samarbetar för elevens utveckling, som i det här projektet, får eleven värdefull erfarenhet av yrket.
– Det här yrket innebär ett livslångt lärande. Eleverna får en bra grund med såna här arbeten, säger Andreas Lindblom.
Att få träning i problemlösning är också viktigt.
– Vissa saker på bygget har varit svåra att fixa, men det är roligt när man hittar smarta lösningar. Det svåraste var att montera skjutdörrarna i glas.
Det var också svårt att installera ytterdörren eftersom det krävde raka vinklar, plana ytor och rätt höjd, berättar Caspian Lundmark, som är nöjd med det han lärt sig.
– Jag lärt mig många yrkestermer och hur man använder olika hjälpmedel på bästa sätt, säger han.
Professionell attityd på företagen
När eleverna spenderar tid ute på företagen växer de också som personer. Andreas Lindblom märker hur de beter sig mer professionellt.
– Vi ser en tydlig skillnad i mognad och intresse för yrket. Eleverna får möjlighet att visa sina ambitioner. Man märker att de är glada och vill göra ett bra jobb.
Eleverna kan använda kunskaperna från APL i de teoretiska lektionerna, och vice versa.
– Det blir en tillgång när de tillsammans ska reflektera över till exempel arbetsmiljö, ergonomi och problemlösning, säger Andreas Lindblom.
Caspian Lundmark tycker att han lär sig mer under APL-veckorna:
– De ger mig fler kunskaper om yrket. Det är mer aktivitet än under skolveckorna, säger han.
Mer läsning
Tidigare chef tar över Astar
Diskussioner mellan de två parterna har pågått under en längre tid. De nya ägarna tar över från den 13 januari. Astar har ingått i ThorenGruppen sedan 2013 och har kommuner och Arbetsförmedlingen som huvudsakliga kunder. För Astars medarbetare och deltagare kommer verksamheten att fortsätta som vanligt, dock med ny ledning. Båda de nya ägarna har...
Unik skolpodcast firar två säsonger
Idén kom från en muntlig uppgift i engelskan. Noa Tatar spelade in en podcast med klasskompisarna. Ola Brorsson blev imponerad och ville starta ett eget program med Noa. Sagt och gjort. De spelade in ett samtal och laddade upp det till Spotify. Första avsnittet publicerades i mars. Sedan dess har det blivit 17 avsnitt med...
Samtliga vitesförelägganden släckta
Under det senaste läsåret (2023/2024) har Skolinspektionen genomfört 32 granskningar av organisationens olika skolor medan 10 granskningar av organisationens förskolor har genomförts av de kommuner där förskolorna ligger. Nu är drygt 80 procent av granskningarna gröna och avslutade. – Hela organisationen har fokuserat på att höja kvaliteten på de skolor som inte håller den standard...