
Argentinska elever lär sig om svensk kultur
Mars 3, 2025
Nyligen har elva argentinska elever och två lärare varit på besök hos Sandbergska skolan, i Upplands Väsby. Under tre veckor har de tillsammans med Sandbergskas elever gjort uppgifter och fört diskussioner om den svenska och argentinska kulturen, samhället och nutidshistorien.
I höstas besökte de svenska eleverna partnerskolan Colegio Monserrat, i staden Cordoba. Nu har det varit argentinarnas tur att få uppleva Sverige. Under utbytet har de deltagit i lektioner, hållit i presentationer och frågestunder. De har även lagat svensk mat samt utforskat skolans närområde, svenska muséer och kända stadsdelar i Stockholm. På schemat stod dessutom bandy, klättring, knytkalas och friluftsdag.
– Det bästa har varit att få lära sig om kulturen, vanorna och vardagslivet. Jag ville lära mig så mycket om Sverige som jag bara kunde, säger Sara Reyes, elev på Colegio Monserrat.
Sofia Colombo, också elev på den argentinska skolan, fyller i:
– Min upplevelse av Sverige har varit väldigt bra. Människorna är välkomnande och vädret är häftigt.
Åtta år av internationellt samarbete
Skolorna har samarbetet i åtta år och har utbyten på fler sätt än studieresor. De jobbar tillsammans med olika projekt under hela läsåret. Alla årskurser på Sandbergska är med i arbetet på olika sätt.
Man hoppas ge eleverna en inblick i andra kulturer, bredare förståelse för världen och minnen för livet.
– Det gynnar alla på skolan och det finns ett stort intresse. Både elever och föräldrar engagerar sig, säger Eva Svensson, rektor på Sandbergska.
Matilda Fagerlund är en av eleverna från Sandbergska som är med i utbytet.
– Det känns viktigt att vi får chansen att träffa så många nya människor. Vi får också träna mycket på språk, säger hon.
– Det var fantastiskt att besöka Argentina och lära sig om skillnader mellan våra länder. Nu har vi visat dem hur vi lever, säger Axel Syrjä, också elev på Sandbergska.
Maria José Al Cazar är lärare och utbyteskoordinator på Colegio Monserrat. Hon menar att det finns ett stort värde i att eleverna får chans att jämföra länderna.
– Man kan inspireras av de positiva aspekterna av det andra landet samtidigt som man lär sig att uppskatta sitt hem ännu mer. Det berikar, säger hon.
Alla elever åker inte på utbytesresorna. Urvalet görs baserat på måluppfyllelse, närvaro och lämplighet. Att resa i väg en längre period kräver att man kan ta ansvar och vara en god ambassadör för både skolan och sitt land. Vissa elever vill inte heller åka. Däremot är hela skolan inblandad på något sätt, exempelvis genom att träffa partnerskolans elever digitalt, göra gemensamma uppgifter eller ha internationella veckor med olika teman.
– Det kräver ett engagemang från hela personalen. Det var svårare under de första åren då vi inte hade rutinerna på plats, men vi har förfinat arbetet från år till år. Att få jobba på en skola med utrymme att göra detta är otroligt. Det blir upplevelser som stannar med en för evigt, säger Gabriela Talapar, lärare och koordinator på Sandbergska.
Eva Svensson håller med. Hon menar att det krävs att alla jobbar hårt mot samma mål. Att se hur eleverna växer gör mödan värd.
– När de delar med sig av sina upplevelser till våra yngre elever, och man ser hur det riktigt lyser i ögonen, då slås man av en enorm tacksamhet, säger hon.
Stärker även lärarna
Eva Svensson menar också att arbetet ger lärarna nya verktyg och bredare erfarenhet. Samarbetet med Argentina har gett konkreta metoder om studieteknik, där Colegio Monserrat utmärker sig, som man kunnat implementera på Sandbergska. Men det handlar också om en personlig utveckling.
– Efter ett utbyte ser man att de får större självförtroende i sin lärarroll. De bygger också viktiga relationer och nätverk, säger Eva Svensson.
De argentinska lärarna, med Maria José Al Cazar i spetsen, är också tacksamma över samarbetet. Colegio Monserrat är en stor skola med många olika internationella utbyten, men Sverigeprojektet är det som ligger närmast hjärtat.
– Under åren har vi blivit som en stor familj. Vi vill tacka Sandbergska för deras varma välkomnande och goda ambassadörskap.
Innan argentinarna reste hem hann de även med en tur till Gotland. Att besöka ön är väldigt exotiskt för dem, men bara en sådan sak som snö är stort.
– Det är tur att det snöade lite under vår vistelse. Eleverna har fick springa runt helt lyriska på skolgården, säger Maria José Al Cazar.
Projektet genomförs delvis med hjälp av Atlas-programmet, som finansieras av svenska staten. Atlas-programmet ger möjlighet att använda internationella utbyten som ett verktyg för utvecklingsarbete.
Mer läsning

NBI/Handelsakademin auktoriseras av Almega Utbildningsföretagen
Auktorisationen fungerar som en kvalitetsstämpel och garanterar att NBI/Handelsakademin bedriver en verksamhet som präglas av kvalitet, etik och systematiskt kvalitetsarbete. – Vår strävan är att göra verklig skillnad för individer och företag. Genom auktorisationen får våra deltagare och uppdragsgivare ytterligare en trygghet i att våra program håller hög kvalitet och verkligen ger den effekt och...

Yrkesutbildning ger jobb
När Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olof Daunfeldt kommenterade undersökningen i SVT konstaterade han att det saknas många typer av yrkeskategorier – från busschaufförer till kockar och anläggningsarbetare. Alltså individer med praktiska yrkesutbildningar. – Det är alarmerande att mitt i brinnande lågkonjunktur säger över hälften av landets företag att de hindras att växa, för att de inte...

Hockeyförbundet rekommenderar skola
En lokal ishockeyprofil (LIP) är en samverkansform mellan en skolhuvudman och en eller flera ishockeyföreningar. Profilen vänder sig till ishockeyintresserade ungdomar inom skolans och föreningarnas naturliga rekryteringsområde. Nu har Affärsgymnasiet Sports Academy i Karlstad blivit: “Av Svenska Ishockeyförbundet rekommenderad lokal ishockeyprofil.” Alla skolor som vill erbjuda ishockey inom ramen för individuellt val har möjlighet att...