“En koncern man litar på”
September 25, 2024
Ester Alavei tillträdde som VD för Edukatus vid årsskiftet. Hon har en bakgrund som lärare och specialpedagog och lång erfarenhet från olika skolmyndigheter samt befattningar som förvaltningschef och utbildningsdirektör i flera kommuner.
Erfarenheten från offentlig sektor har format hennes kompetens för hur våra offentliga medel ska användas. Att skattemedlen används för rätt syfte. Att hon klev över till friskolesektorn beror på att hon vill bidra till just det.
– Var fjärde elev i Sverige har valt att gå på en friskola. Det är många. Det fria valet har kommit för att stanna, och det är fullständigt självklart att alla dessa skolor måste hålla fullgod kvalitet. Och så länge det finns friskolor som inte håller kvalitetsnivån kommer samhällsdebatten att vara fokuserad på driftsformen och vinstfrågan. Det vill jag bidra till att ändra på.
Koncernens status är mångfacetterad
Hennes slutsatser efter det första halvåret i tjänst som VD är att den verkliga bilden av hur koncernen fungerar är betydligt mer mångfacetterad än vad som kommit fram i media.
– Det är inte svart eller vitt, det är både och, samt lite grått däremellan. Vi har enheter som verkligen är fantastiska, som nästan har 100% måluppfyllelse. De är attraktiva för både elever och medarbetare, har ordning och reda med fokus på kunskaper och förmågor. Det är dit hela koncernen ska: Vi ska vända på det som behöver vändas på.
Skolinspektionen, som finns till för att säkerställa att alla elever i Sverige får en fullgod och kvalitativ utbildning, har påpekat allvarliga brister inom koncernen. När Ester Alavei anställdes var uppdraget från styrelsen tydligt: Fokus på kärnverksamheten, det vill säga utbildning.
– Just därför är jag glad att vi landade i det nya namnet Edukatus för vår koncern. Det sänder tydliga signaler om att vårt fokus är utbildning.
Ett annat viktigt mål är att koncernen ska förtjäna att bli ansedd som en professionell aktör.
– Förutom vårt självklara ansvar gentemot våra elever, har vi också ett ansvar gentemot varandra inom koncernen, ett ansvar gentemot andra friskolor samt även ett ansvar gentemot samhällsutvecklingen i Sverige. En friskola som inte håller måtten inom alla delar kastar skugga över alla andra.
En pålitlig aktör
När Edukatus har nått målet ska det inte bara synas på att koncernen klarar de krav som ställs utifrån.
– Vi behöver bli bättre än så. Vi ska vara så mycket mer än summan av alla våra delar, och ses som en seriös och pålitlig aktör man kan räkna med. En organisation man inte tvekar att välja som samtalspart i frågor som rör utbildning och försörjning av rätt kompetens till arbetsmarknaden. Vårt varumärke ska vara så starkt att vi blir rekommenderade: “Kolla om Edukatus finns på din ort, de är professionella på att organisera utbildning med kvalitet.”
En hög kvalitet säkras genom att det systematiska kvalitetsarbetet blir en naturlig del av det vardagliga arbetet.
Kvalitetsarbete en del av vardagen
– Kvalitetsarbete är ingen ytterligare arbetsuppgift, utan en del av det man redan gör, planerar, genomför, utvärderar och vid behov utvecklar undervisningen. Det ska vara lätt att göra rätt från början. Det är när man behöver rätta till saker i efterhand som det skapas merarbete. Att ha professionella, engagerade och inte minst motiverade medarbetare är nyckeln.
– Vad det är som i grunden driver oss? Jag tror att det är viktigt att alla medarbetare känner att deras kompetens tas tillvara, att de känner sig betydelsefulla och har möjlighet att påverka verksamheten.
Jag vill att alla medarbetare ska känna att “Jag ingår i ett större sammanhang, det finns en plan, vi har en riktning och jag ska bidra till den.”
Hänger med i samhällsutvecklingen
Rollen som koncernchef ser hon som mångfacetterad:
– Min roll inåt är att jag ska vara strategen och visionären som pekar ut riktningen och är en garant för att vi når våra uppsatta mål. Jag har också ett ansvar att vara uppmärksam på omvärlden och säkerställa vår organisations kvalitet och att vi hänger med i samhällsutvecklingen samt är ett relevant utbildningsalternativ att välja för elever, vårdnadshavare och medborgare.
Det finns idag stora skillnader mellan barn och vuxnas grundförutsättningar som utbildningsenheterna behöver ha förmåga att fånga upp, menar Ester Alavei:
– Alla som söker sig till oss, oavsett nivå och ålder, ska uppleva att här finns det engagerade pedagoger som fångar upp dem där de befinner sig i sin utveckling, och skapar förutsättningar för dem att komma vidare i sin utveckling, både kunskapsmässigt och personligt.
Mer läsning
Att gå på Affärsgymnasiet – frågor och svar med Oliver
– Storleken och lärarna. Eftersom skolan är något mindre får du en mycket bättre relation med lärarna vilket gör att man känner sig sedd. Alla behandlas lika, det är också viktigt. – Den är riktigt hög. Lärarna är engagerade, kunniga och trevliga. – Ja, undervisningen innehåller praktiska och verklighetsbaserade uppgifter som ger en bra förberedelse...
TBS Jönköping och de Tekniska Gymnasierna öppna till juni 2026
Intaget till årskurs 1 stoppades i somras, i dag går alltså enbart årskurs 2 och 3 på skolorna. De fem skolorna har tillsammans 358 elever fördelade på i vissa fall fyra program vilket innebär att ett program kan ha 1 elev, ett annat 15 elever. Nästa år, när bara årskurs 2 är kvar, blir det...
Fordonselev nådde långt i SM: “En av årets höjdpunkter”
Nyligen begav sig Yrkesgymnasiet Täby ut på vägarna med ett mål i sikte: SM i transportteknik I år hade skolan lottats till den norra gruppen. Den utvalde tävlande Filip Bergholtz och klasskompisen Noel Eklund övningskörde därför skolans lastbil hela vägen upp till Vännäs. Med sig hade de läraren Kristoffer Gustafsson, som coachat SM nio år...